STOP 6: Se dig for, når du handler

Når du har arbejdet med Stop 6, ved du, hvilken betydning supermarkedets placering af varer har for dine indkøb, og du ved, hvordan du kan undgå at købe mere, end du har planlagt.

Da Laura har besluttet sig for at lave sine pandekager selv, skal hun nu vælge, hvilket mel hun skal købe. 
Hun står og kigger på hylden med mel - der er så meget forskelligt at vælge imellem. Noget er dyrt, og noget er billigt. Der er almindeligt hvidt mel, og der er fuldkornsmel. Noget er økologisk, og så er der noget på reolens nederste hylde, som ser lidt kedeligt ud på indpakningen. Men det er til gengæld billigt…


Drøft i gruppen: Kigger I rundt på de forskellige hylder på reolen, inden I vælger en vare? 

   
 

Kig på billedet ovenfor.

Supermarkeders indretning kan påvirke jer til at bruge flere penge, end I behøver, når I køber ind. Varernes placering kan friste jer eller påvirke jeres valg, så I lige køber lidt flere varer end planlagt.

Opgave 1: Hvordan prøver supermarkedet at få dig til at bruge flere penge end planlagt, når du køber ind?Supermarkederne vil for det meste forsøge at få jer til at købe så meget som muligt og påvirke jer til at købe bestemte varer. Disse varer er ikke nødvendigvis de sundeste eller de billigste.

Supermarkederne placerer fx de specielle og ofte lidt dyrere varer lige i øjenhøjde, så det er dem, I først lægger mærke til. Det handler derfor om at være vågen og tænke sig om på turen gennem supermarkedet. 

Klik på videoen herunder, og se, hvordan jeres supermarked er indrettet, så I køber mest muligt.