STOP 5: Råvarekendskab og sæson

Når du har arbejdet med Stop 5, ved du, hvad det vil sige, at en frugt eller grøntsag er i sæson, og du har haft mulighed for at overveje, hvilke fordele der er ved at købe varer i sæson.


Laura skal bruge noget frisk frugt til sin smoothie. Hun står i frugt- og grøntafdelingen og kigger på de mange forskellige slags frugt. Det er september måned, og hun kommer i tvivl om, hvad der bedst at købe nu.


Før I går i gang med at løse opgaven til Stop 5, skal I drøfte i gruppen, hvad I tror, det betyder, at frugt er i sæson.Laura står i frugt- og grøntafdelingen og kigger på bær, som hun vil bruge i smoothies. Det er september måned, og hun kigger på brombær og jordbær. Brombærene er i sæson, men det er jordbærene ikke. Hvilke skal hun vælge?

Alle smoothies indeholder frugt, men der kan også tilsættes mange andre råvarer, der kan give et hav af smagsvarianter og gøre smoothien mere nærende og mættende. Det kan fx være:

  • Havregryn, som gør smoothien mere mættende og giver en tykkere konsistens.
  • Mandler eller nødder, som tilfører sunde fedtstoffer. 
  • Kakaopulver, som giver en dejlig smag sammen med fx banan.
  • Skyr, som tilfører protein.
  • Spinat, som giver en flot grøn farve og bidrager med forskellige vitaminer og mineraler. 

I skal nu være kreative og lave opskriften på jeres egen yndlingssmoothie. Hvilke frugter og bær kan I lide, og hvordan tror I, de passer godt sammen smagsmæssigt? Tænk over, hvilke frugter og bær der er i sæson. Hvilke andre råvarer kan I bruge i jeres smoothie? Er det nødvendigt at tilsætte sukker?
Det er en god idé at vælge de frugter og grøntsager, der er i sæson. Her er råvarerne friskere, hvilket ofte betyder, at kvaliteten af råvarerne er bedre, både når det gælder smag og indhold af vitaminer og mineraler. Derudover kan I ofte spare penge, når I køber de råvarer, der er i sæson.

Herunder kan I lære, hvornår hvilke frugter og grøntsager er i sæson, samt hvordan I kan tilføje flere grøntsager i jeres mad.

Klik her og lær hvornår råvarerne er i sæson.