STOP 1: Planlægning af indkøb

Når du har arbejdet med Stop 1, ved du, hvordan du kan planlægge dine indkøb og skrive en effektiv indkøbsseddel.

Laura står og kigger ind i sit køleskab derhjemme. Hun har tænkt over, hvad hun skal lave til sine veninder, når de kommer til brunch på lørdag. 

De skal i hvert fald have boller med forskelligt pålæg, ost og marmelade. De skal også have pandekager, æg og hjemmelavet smoothie. Og så selvfølgelig te og kaffe.

I køleskabet er der en bakke æg, noget mælk, spegepølse, ost og noget smør. På hylden ved elkedlen står der tebreve og kaffe.


Drøft i gruppen: Skriver I selv indkøbsliste, når I skal købe ind?


I ved, hvad Laura skal bruge til sin brunch. I ved også, hvad hun allerede har derhjemme. 

Skriv svarene på opgaverne ned, du kan eventuelt benytte svararket til case 2.


  • Opgave 1: Skriv de ting ned, Laura mangler. Det er de varer, hun skal købe i supermarkedet. 

I har nu skrevet Lauras indkøbsliste. 

Kig på indkøbslisten og snak sammen om, hvilke forskellige afdelinger i supermarkedet Laura skal igennem for at finde madvarerne på listen. 

Tænk på et supermarked, I kender. Hvordan er det indrettet med de forskellige afdelinger? Er grøntafdelingen lige ved indgangen, eller er den nede bagerst ved siden af køleskabene med mælk? 

  • Opgave 2: Skriv indkøbslisten igen. Denne gang skal I skrive tingene på listen i den rækkefølge, I kan finde dem i butikken. Start eventuelt med at inddele varerne i grupper efter afdeling og skriv så rækkefølgen ud fra, hvordan afdelingerne ligger i supermarkedet.

    • Hvad fordelene er ved at lave sin indkøbsliste på denne måde? 
    • Hvad vil I gøre, næste gang I skal ud og handle 
    • Hvordan vil I planlægge jeres indkøb?Når I skal skrive en indkøbsseddel, kan det være en fordel at tænke på, hvordan jeres supermarked er indrettet. På den måde kan I skrive varerne op i den rækkefølge, som I finder dem i butikken. Dermed kan I både spare tid og undgå at blive fristet.

I kan lade jer inspirere af tegningen herunder.