STOP 6: Se dig for, når du handler

Når du har arbejdet med Stop 6, ved du, hvilken betydning supermarkedets placering af varer har for dine indkøb, og du har haft mulighed for at overveje, hvordan du skal undgå at købe mere, end du har planlagt.

Da Nikolaj har besluttet sig for at lave sin lasagne selv, skal han nu vælge lasagneplader. Han står og kigger på hylden med lasagneplader - der er så mange forskellige at vælge imellem. Nogle er dyre, og nogle er billige. Der er nogle med fuldkorn, nogle fra Italien, og så er der nogle nederst på hylden, som ser lidt kedelige ud på indpakningen.


Før I går i gang med at løse opgaven til Stop 6, skal I drøfte i gruppen, hvilken betydning den måde, supermarkedet er indrettet på, har for, hvor meget I putter i indkøbskurven.   
 

Kig på billedet ovenfor. Drøft, hvordan reolens indretning påvirker jer, når I skal handle.

I skal nu lave et mindmap over grundene til, at I køber flere varer end planlagt. Når I har lavet jeres mindmap, skal I markere de grunde, som I mener, hænger sammen med måden, et supermarked kan være indrettet på.
Supermarkederne vil for det meste forsøge at få jer til at købe så meget som muligt og påvirke jer til at købe bestemte varer. Disse varer er ikke nødvendigvis de sundeste eller de billigste. Supermarkederne placerer fx de specielle og ofte lidt dyrere varer lige i øjenhøjde, så det er dem, I først lægger mærke til. Det handler derfor om at være vågen og tænke sig om på turen gennem supermarkedet. Klik på videoen herunder, og se, hvordan jeres supermarked er indrettet, så I køber mest muligt.