STOP 5: Råvarekendskab og sæson

Når du har arbejdet med Stop 5, ved du, hvad det vil sige, at en frugt eller grøntsag er i sæson, og du har haft mulighed for at overveje, hvilke fordele der er ved at købe varer i sæson.

Nikolaj kommer i tvivl, om lasagnen til Line bliver for fed. Han vil derfor tilsætte flere grøntsager, som han ved, at Line godt kan lide. Det er januar måned, så hvad skal han vælge? Hans mor putter nogle gange squash i deres lasagne derhjemme, så det overvejer han. Han har også hørt, at man helst skal købe grøntsager i sæson - men han ved ikke, hvornår squash er i sæson.


Før I går i gang med at løse opgaven til Stop 5, skal I drøfte i gruppen, hvad I tror, det betyder, at en grøntsag er i sæson.


Se på Nikolajs opskrift på lasagne:

 
 
  • 400 g oksekød, hakket, 10-12 % fedt 
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 dl letmælk
  • 5 dl mornaysauce
  • 9 lasagneplader
  • 2 spsk olie
  • 1 tsk paprika
  • 100 g ost 
  • Salt og peber

 

I skal nu ændre opskriften, så den bliver sundere, ved at tilsætte flere grøntsager. Kom med forslag til, hvilke grøntsager der kan bruges i lasagnen. Tænk over, om grøntsagerne er i sæson.




Det er en god idé at vælge de frugter og grøntsager, der er i sæson. Her er råvarerne friskere, hvilket ofte betyder, at kvaliteten af råvarerne er bedre, både når det gælder smag og indhold af vitaminer og mineraler. Derudover kan I ofte spare penge, når I køber de råvarer, der er i sæson.

Herunder kan I lære, hvornår hvilke frugter og grøntsager er i sæson, samt hvordan I kan tilføje flere grøntsager i jeres mad.

Klik her, og lær, hvornår råvarerne er i sæson